Hyvä arki

 

Klo 7.00 Aamu alkoi ilman sähköä

Yöllä vanha talo narisi ja vinkui. Aamulla noustiin pimeään kotiin. Iskä oli jo laittanut kynttilöitä alas, että oli mukava tulla pieneen valonkajoon. Lapsista se oli ihan jees. Kumpikin hoiti aamutoimet siinä määrin kun pystyttiin ilman sähköä. Leipää ja hedelmiä aamupalaksi. Pojalla jäi geeliä sormiin kun ei tullut vettä, mutta tilanne huomioiden asia näytti olevan ok.

En saanut aamukahvia. Lähin huoltsikka 500m ei hätää, jos tiukka paikka tulee. Itsellä toimistopäivä eli voin tehdä työtä kotoa. Vähän huolettaa, että mistä alkaisi. Paljon pikkuasioita jotka varattu tälle päivälle hoidettavaksi. Omakin essee pitäisi vielä viimeistellä. Olisi niin kiva jäädä joululomalle kun omat kouluasiat olisivat ajantasalla. Mikään ei rasita niin kuin tekemättömät työt. Opiskelu kyllä opettaa keskeneräisyyden sietämistä ja vannon, että opiskelu on pääasiassa antoisaa ja mielenkiintoista.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli hyvä kirjoitus johtamisesta (liitteenä hyvä kirjoitus) ja se jäi minua mietityttämään. Omakohtainen kokemus työssä ja opiskeluissakin on pelkästään positiivista. Omasta esimiehestäni voisin sanoa, että meillepäin näkyy luottamus ja meidän puolella olo.

Sanoisin, että siinäpä se. Omista työkavereistani voisin sanoa, että ovat näitä tämän päivän moniosaajia ja venyvät tarvittaessa. Rajat nimenomaan pitäisi laittaa tähän työn päättymiselle ja mukana kuljettamiselle. Esimiehemme on tämänkin haistanut ja vaatinut ylityövapaiden pitämista ja katsoo eteenpäin, että jaksavia työntekijöitä on jatkossakin.

Muutahan se ei tarvitse. Fiksut työntekijät kyllä tietävät tämän päivän tulosvastuun, mutta jos halutaan tulosta pitäisi tehdä perustyö hyvin ilman palaveri/kehittämispaineita. Luottamus, että työn jälki kehittyy kokemuksen kautta. Hiljainen tieto siirtyy kehittämään ja tulokkaat keskittyvät suorittavaan osaan, jotta näkevät ensin perustyön kyetäkseen kehittymään.

Kun voi vaikuttaa omaan työhön, tulee myös luovuutta.Mahtavaa, että meillä on jo hyviä johtajia.

 

Työ on kuitenkin työtä ja se asenne kannattaa säilyttää, mutta juuri omalla asenteella  voidaan vaikuttaa omaan työviihtyvyyteen. Keskittymällä tekemään oman parhaansa,siitä kasvaa luottamus omaan osaamiseen ja uskallus kokeilla uusia menetelmiä työssä.

 

Omassa työssäni minulla on ollut mahdollisuus tämä kokea. Olen nähnyt kuinka epävarmuus luo epäluottamusta ympäristöön. Kokemuksen kasvaessa luottamus kasvaa. Olen saanut nähdä nousun epävarmuudesta varmuuteen ja luottamuksen ilmapiiri on kasvattanut hienon ihmisen, joka uskoo omaan osaamiseensa ja haluaa kehittyä eteenpäin.

 

Yksi ihminen voi olla merkityksellinen kannustuksen tiellä  ja se voi olla kuka tahansa, joka haluaa uskoa toisen potentiaaliin. Usein tämä vaatii poistumisen mukavuusalueelta, jotta voi kehittyä. Tyytyminen vallitsevaan tilanteeseen ei vie eteenpäin. Sanoisinpa, että usko mahdottomaan ennemmin kuin valitset turvallisen reitin.

Tämä on aihe johon olisi kiva saada vuorovaikutusta ja jopa ravistella omia ajatuksia pois tutuilta urilta.